vineri, 31 ianuarie 2020

Piure de cartofi cu cașcaval și piept de pui la cuptor

Ingrediente
1 kg cartofi  albi
3 căței de usturoi
un praf de sare
80 g unt
2-3 căni de lapte
250 g piept de pui
1 legatură de pătrunjel
2 cepe
1 ardei gras
4 roșii
un praf de piper măcinat
200 g felii de cașcaval
ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Pieptul de pui se spală și se taie în cubulețe. Ceapa și ardeiul se curăță și se toacă mărunt. Se pune ulei la încins într-o tigaie, și se pune la călit ceapa și ardeiul tocat mărunt. Se călește până se înmoaie apoi se adaugă carnea, sare și piper și se călesc circa 5-6 minute, timp în care se amestecă să nu se lipească. Roșiile se spală și se toacă mărunt, apoi se adaugă peste pieptul de pui în tigaie. Tot acum se pune și usturoiul pisat și  se acoperă tigaia cu un capac, se lasă circa 10 minute. Amestecați în tigaie să nu se lipească. După 10 minute se adaugă pătrunjelul spălat și tocat mărunt, se amestecă bine, se pune capacul și se opreste focul.
Cartofii se spală, se curăță de coajă, apoi se taie în cubulețe mari. Cartofii curățați și tăiați se spală sub jet de apă rece și se pun la fiert într-o cratiță încăpătoare. Cartofii se fierb până  intră ușor furculița în ei, apoi se oprește focul, se scurg de apă și se pun într-un bol încăpător. Peste cartofi se pune untul tăiat cubulețe și laptele.
Pentru a îi zdrobi se folosește aparatul pentru pasat cartofii. Cartofii trebuie zdrobiți foarte bine, să nu lăsați bucățele mari de cartofi prin piure. Se bate piureul cu un tel, se potrivește cu sare și se bate circa 2-3 minute până devine cremos și fin.
Asamblarea. Se iau 6 boluri ceramice termorezistente. Se pun câte 3 linguri de piure în fiecare bol, se nivelează fundul bolului cu lingura.
Peste piure se pune compoziția din piept de pui, și se acoperă cu un nou strat de piure. Se nivelează cu lingura în bol, și deasupra peste fiecare bol se pun felii de cașcaval.
Se introduc bolurile în cuptorul preîncălzit la 180 C și se lasă la copt aproximativ 30 -35 min, în funcție de cuptorul fiecăruia,  până când cașcavalul este topit și frumos rumenit la suprafață, apoi se scot din cuptor și se lasă la răcorit.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciorbă de miel