luni, 27 ianuarie 2020

Tort Sacher cu ciocolată amăruie și gem fin de caise

Ingrediente pentru blat


140 g unt cu 80% grasime, 
110 g zahăr pudră, 
½ miezul unui baton de vanilie sau 1 pliculeț de zahăr vanilat, 
6 galbenuțuri, 
6 albușuri, 
130 g ciocolată amăruie cu 90% cacao,
110 g zahar tos,
140 g făină 


Ingrediente pentru umplutură


400 g gem fin de caise, 
20 ml lichior de portocale sau suc de portocale proaspăt stors


Alte ingrediente


50g unt pentru uns forma, 
1 lingura făină pentru tapetat forma


Ingrediente pentru glazură


200 g zahăr tos,
125 ml apă, 
250 g ciocolată amăruie de calitate cu 80% cacao


Mod de preparare


Untul folosit în rețetă trebuie să fie ținut la temperatura camerei. Se rupe în bucăți ciocolata, se pune într-un bol metalic și se topește pe baie de aburi, amestecând continuu până se topeste de tot, apoi se lasă la răcorit. Separat într-un bol cu pereții înalți se pune untul moale ținut la temperatura camerei, se adaugă peste el zahărul pudră și vanilia sau zahărul vanilat. Se mixează la viteza mare până obținem o compoziție cremoasă și spumoasă. Ouale se separă, albușul de galbenușuri și în compoziția de unt se adaugă pe rând galbenușurile, se mixează ușor după fiecare galbenuș adăugat.
Se toarnă ciocolata topită și răcorită, apoi se încorporează bine cu o spatulă. Separat se mixează cele 6 albușuri cu puțină sare și treptat în timpul mixării se adaugă zahărul. Se mixează până obținem o compoziție albă și lucioasă. Se toarnă spuma de albușuri peste compoziția de unt, se amestecă ușor, apoi se cerne făina și se omogenizează. 
Se amestecă ușor cu mișcări de sus în jos, până obținem o compoziție omogenă și ușor aerată. Blatul tortului Sacher după ce este copt trebuie să rămână umed și cremos, să nu devină uscat și cu aspect buretos. Se unge cu unt o formă de tort rotundă cu diametrul de 25 cm, și se tapetează cu făină. Daca aveți o formă cu fundul și pereții detașabili acesta se va tapeta și cu hârtie de copt. Se preîncinge cuptorul la 170C. Se toarnă compoziția în formă de tort, se  nivelează uniform cu o spatulă și se dă formă la copt pentru circa 50 de minute.
În timpul coacerii ușa cuptorului trebuie să rămână deschisă cam aproximativ 1 deget în primele 15 minute de coacere, apoi se închide ușa. Vom ști că blatul este copt atunci când  la o atingere ușoară cu degetul va rămâne o amprentă pe blat. În timpul coacerii blatul poate crăpa, dar îl putem repara la asamblare. După ce este copt blatul se răstoarnă pe un grătar de bucătarie și se lasă aproximativ 20 de minute la răcorit. După 20 de minute dacă ați folosit o hârtie de copt se dezlipește hârtia de copt. Se lasă blatul pe grătar până la răcirea completă. După ce a ajuns la temperatura camerei se taie blatul cu un cuțit cu lama lungă și ascuțită în 2 foi transversale. Ca să nu se lipească foile taiate se așează pe o hârtie de copt.
Prepararea umpluturii

Gemul de caise se pune într-o crăticioară și se încălzește ușor apoi se strecoară printr-o sită fină. Se diluează cu puțin lichior de portocale sau suc de portocale. Cu această compoziție fină se ung bine blaturile pe ambele părți și se așează, unul peste altul, dacă este crăpat, se decupează partea crăpată și îl așezăm cu partea curățită de crăpătura în interior.

Blatul se lasă pe grătar, sub el se pune o hârtie de copt, ne va fi utilă când vom muta tortul pe un platou. Sub grătar se pune o tavă, o să ne fie nesesară când vom turna glazura. Se ung și lateralele tortului cu această compoziție.

Prepararea glazurii

Într-o crăticioară se pune zahărul, apa și ciocolata. Se pune crăticioara la fiert la foc mediu și se lasă circa 5 minute din momentul în care începe să fiarbă. După ce a dat în clocot, se ia de pe foc și se lasă deoparte, la răcorit câteva minute. În acest timp se amestecă ușor din când în când să nu permitem formarea unei pelicule la suprafață. Nu amestecați puternic fiindcă glazura se transformă în fondant. După ce glazura este aproape de temperatura camerei, dar totuși ușor calduță, se toarnă cu o singură mișcare circulară peste tort și foarte rapid cu o spatulă se coboară și pe laterale. 
Glazura odată turnată se răcorește foarte repede și nu mai prea poate fi corectată, așa că nu încercați să o nivelați. Tortul Sacher se lasă câteva ore la temperatura camerei pentru a i se solidifica glazura, nu se ține la rece. Având multă ciocolată dacă îl băgați la frigider se va întări foarte rău. Se ține la temperatura camerei și se poate servi după 2-3 ore. Acest tort se păstrează foarte bine chiar și o săptămână, neavând cremă, îl puteți păstra într-o cutie specială pentru tort.
Vă dorim poftă bună și spor la gătit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciorbă de miel