vineri, 7 februarie 2020

Tort de ciocolată însiropat cu cafea și umplut cu o delicioasă cremă de cacao

Ingrediente pentru un tort de 28 cm
un plic de zahăr vanilat
150g zahăr
4 ouă
o fiolă esență de rom
200g unt
o linguriță praf de copt
un praf sare
300g făină 
250ml lapte
50g cacao neagră cu 22% unt de cacao
50 g ciocolată rasă
Ingrediente pentru crema de cacao :
4 ouă
250g de zahăr
un plic de zahăr vanilat
50ml de lapte
250g de unt cu 85% grăsime ținut la temperatura camerei
50g de cacao 
Ingrediente pentru însiropat :
200 ml cafea
o esență de rom
Mod de preparare
Prepararea blatului. Albușurile se pun într-un castron, se adaugă puțină  sare și se mixează la viteză mare până se formează o spumă tare. Se adaugă în ploaie zahărul tos și zahărul vanilat.  Se continuă mixarea până se topește tot zahărul și spuma devine densă și lucioasă.  Peste albușuri se adaugă gălbenușurile și se mixează până au fost bine încorporate în spumă.  Peste albușuri se cerne făina amestecată cu cacao, esența de vanilie, ciocolata rasă, praful de copt și se încorporează  cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos (nu se amestecă circular). Separat se mixează untul cu zahărul vanilat până devine cremos și se adaugă compoziția peste untul mixat, apoi se amestecă până se omogenizează bine. La final se adaugă laptele călduț la temperatura camerei și se amestecă până se obține un aluat cu o consistență asemănătoare aluatului pentru clătite. Se toarnă aluatul într-o oală rotundă unsă cu unt, și se coace circa 30-35 de minute până trece testul scobitorii în cuptorul încins la 180˚.
Pentru ca blatul să  nu se lase este foarte important să  nu deschideți usa cuptorului în primele 20 de minute. Blatul se scoate din cuptor, se acoperă cu o folie de plastic alimentară și se lasă la răcit în forma de copt.
Prepararea cremei de cacao. Într-un bol metalic se bat  ouăle întregi amestecate cu zahărul, sarea și zahărul vanilat. După circa 5 minute de bătut cu telul, deasupra compoziției se cerne cacao, se adaugă laptele și se omogenizează bine. Nu vă ingrijorați dacă apar cocoloașe de la cacao, acestea se vor desface când crema începe să se îngroașă. Dacă totusi rămân cocoloașe, se recomandă strecurarea cremei înainte de răcire, înainte să fie amestecată cu untul.
Compoziția se toarnă într-o oală și se pune la fiert la baine marie, timp în care se continuă să se amestece cu telul sau cu o spatulă din silicon. La început când crema se încălzește,  devine mai lichidă, însă după 5-6 minute va începe să se îngroașe ușor. Crema de cacao se îngroașă bine prin răcire.
Separat se pune untul într-un bol și se mixează până devine spumos. Peste untul spumat se toarnă crema de cacao și se mixează circa 5 minute. Veți obține o cremă netedă, lucioasă, și cremoasă.
Asamblarea tortului.  Blatul de tort se taie în 3 felii relativ egale. Se pune pe un platou primul cerc de blat și se însiropează. Peste el se întinde o parte din crema de cacao, se adaugă al doilea cerc de blat și se însiropează, iar crema de cacao, ultimul cerc însiropat și restul cremei de cacao. Se poate turna peste sos de ciocolată, se poate orna cu fructe, sau decorațiuni dulci. Marginile tortului se pot decora cu cremă sau cu ciocolată rasă.
Vă dorim poftă bună si spor la gătit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciorbă de miel