sâmbătă, 5 decembrie 2020

Rață la cuptor cu portocale

 

🎄
Reteta de Crăciun!
🔸
Rață la cuptor cu portocale
📍
Ingrediente
●Rață întreagă - 1 buc (rața mea a fost aproximativ de 2kg)
●Portocale - 1 buc
●Sare - 1 linguri
●Piper negru măcinat - 0.5 lingurițe
📍
Mod de preparare
1)Vă recomand în primul rând să curățați bine rața de impurități și o spălați insistent pe toate părțile.
Tăiați vârfurile ascuțite de la aripi, nu recomand să le puneți în cuptor - în primul rând se usucă de tot și nu aveți ce mânca de pe ele, și să vedeți ce formă va avea rața coaptă cu aceste vârfuri arse și ridicate ca niște țzepi
🙂
Deci tăiate fără milă și puse la vreo supă, eventual păstrate la congelator și puneți printre sarmale când fierb(dau gust fain).
2)Și neapărat taiați/scoateți atent cu un cuțit glandele de grăsime de pe coadă, sunt chiar în capătul cozii de la spate.
3)Pe o farfurie radeți coaja de la o portocală bine spălată cu apa fierbinte(puteți bineînțeles lua sși portocala bio, netratată).
Nu insistați mult pe partea mai deschisă, ne trebuie doar suprafața subțire portocalie.
4)La coaja de portocală adăugați 1 lingură de sare, jumăte de linguriță piper măcinat și amestecați bine.
5)Cu această combinație de arome ungeți rața pe toate părtile, chiar și pe interior.
Se poate lăsa rața la marinat câteva ore sau peste noapte, dacă aveti timp. Eu o fac și imediat când mă grăbesc, oricum e bună tare.
6)Portocala rămasă(dupa ce i-ați ras coaja) se taie în 5-6 bucăți mari și le băgați în burta de la rață.
7)Prindeți burta cu câteva scobitori să se închidă bine. Oricum în timpul coacerii se desface, dar mai ține aromele și aburii înăuntru.
Observați că am pus rața într-o tavă compactă de cuptor, atât cât să încapă perfect. Dacă luați tava mare, zeama și grăsimea se întind pe toată tava, ard și rezultatul e puțin altfel.
8)Acoperiți tava cu capac, folie de aluminiu sau pungă de copt și o dați în cuptorul preîncâlzit la 180 de grade pentru 1 oră.
9)După 1 oră scoateți folia de pe tavă și folosind pensula ungeți rața cu zeama si grăsimea din tavă.
Puneți înapoi în cuptor pentru încă 30 de minute.
10)La fiecare 10 minute o mai ungetți deasupra cu zeama și grăsimea lăsată.
11)La final obținem o piele rumenită, crocantă și uniform coaptă - e perfectă, nu-i așa?
După cuptor o lăsați vreo 15 minute în tavă să se tempereze, răcorească.
12)Noi am servit-o cu salată fresh de legume și un orez cu lămâie. Este perfectă și cu niște cartofi piure sau copți, după preferințe.
Poftă Bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciorbă de miel