Aluat pentru pizza – rețeta lui Gennaro Contaldo
Aluat pentru pizza – rețeta lui Gennaro Contaldo (vezi video la
final). Un blat de pizza simplu, ca la carte, după o rețetă italiană
autentică prezentată de celebrul Chef Gennaro (unul dintre mentorii lui Jamie Oliver). Acest blat de pizza se prepară foarte rapid iar rezultatul e grozav!
Bineînțeles ca pizza va fi cu blat subțire și crocant, nu „pâine pufoasă” cum greșit cred unii. Pizza trebuie să fie orice altceva decât pufoasă. Cea mai gustoasă pizza este cea coaptă pe vatră, pe piatră.
Aluat pentru pizza - rețeta lui Gennaro Contaldo
- 500 g făină tip 650
- 325 ml apă călduță
- 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspată
- 10 g sare (adică 2% față de făină)
- 20 g făină pentru blatul de lucru
- 30 g griș pentru blatul de lucru
Mod de preparare aluat pentru pizza – rețeta lui Gennaro Contaldo
Am măsurat 325 ml apă călduță și i-am transferat într-un castron. Am pus în ea drojdia uscată (sau cea proaspată) și am amestecat bine cu o linguriță. Într-un castron încăpător am pus cele 500 g de făină și lingurița de sare și le-am amestecat bine. Am turnat apa cu drojdia peste ele și am amestecat până am obținut un aluat.
Cum se frământă aluatul pentru pizza?
Am presarat blatul de lucru cu puțină făină (max o lingură) și am răsturnat aluatul pe el. Mi-am curățat bine mâinile de aluat și am început frământarea. I-am dat o formă de bandă plată (așezată pe verticală) și am fixat cu palma stângă capătul lui (dinspre mine). Cu mâna dreaptă am început să trag de capătul liber și să-l împătur. Vedeti exact in video la min. 1:30. Am întors aluatul și am repetat operațiunea de 4 ori. Ajunge! Procedura aceasta se numeste „strech and fold” (întinde și împătură) și se folosește în brutărie – mai ales la pâine!
Porționare și modelare aluat pentru pizza
Căntarul de bucătărie este foarte util în fiecare zi și ne ajută să împărțim acest aluat. Mai întâi am cântărit întregul (850 g) și apoi l-am împărțit în 4 bucăți a câte 212 g fiecare.
Fiecare bucată de aluat am aplatizat-o cu podul palmei. I-am dat forma de disc (gros de 1 cm) și i-am adus marginile spre centru. În final am întors bila și am îndesat și mai bine marginile sub ea. Etapa aceasta se numește „shaping” (modelare).
Dospire aluat pentru pizza
Am ales o tavă încăpătoare și am presarat griș pe fundul ei. Am așezat cele 4 bile la distanță mare unele de altele. Vor crește!! Am acoperit tava cu un șervet de bucătărie și am lasat-o 2 ore la dospit. Incredibil cât au putut crește! Vedeți ce bășicuțe sunt la suprafață?
Topping și coacere pizza
Aici imaginatia fiecaruia este libera sa zburde. In principiu, blatul de pizza se intinde cu mana (nu cu sucitorul) si se transfera pe lopata cuptorului sau pe tava metalica in care va fi copt (se poate pune si hartie de copt). Eu am o piatra rotunda de la Jamie Oliver dar n-am lopata. Daca nu aveti asa ceva este buna si o tava metalica care nu se unge cu nimic. Uleiul de la fundul pizzei ar transforma-o in langos… Temperatura de coacere a unei pizza este foarte importanta si trebuie sa fie cea mai mare pe care o puteti obtine in cuptorul Dvs. Eu reusesc sa-l incing la 250 C. Introduc si piatra de pizza din buna vreme si o las si pe ea sa se incinga bine de tot inainte de a coace ceva pe ea.
Din ce se face toppingul pentru pizza? Păi salam, ciuperci proaspete, mozzarella, parmezan sau alte brânzeturi tari, frunze de busuioc etc.
Din ingredientele de mai jos obtineti 4 pizza cu salam, ciuperci si masline cu diametrul de 30 cm.
Pizza cu salam, ciuperci și măsline rețeta de pizza salame e funghi
- 500 g făină tip 650
- 325 ml apă calduță
- 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspată
- 1 linguriță sare
- încă 20 g făină pentru frământat
- o mână de griș (pentru blatul de lucru)
- 1 conservă de 400 g roșii cuburi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 catțel de usturoi
- sare, piper
- 3-5 frunze de busuioc proaspăt
- 200 g salam
- 200 g mozzarella
- 100 g parmezan ras fin
- 8 ciuperci proaspete (tip champignon)
- o mână de măsline negre, fără sâmburi
- 1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare pizza cu salam, ciuperci și măsline rețeta de pizza salame e funghi
Aluat pentru pizza cu salam
Am dizolvat drojdia în apă călduță. Într-un castron am așezat făina și sarea și am turnat apa cu drojdia peste ele. Am frământat un aluat de pizza asa cum am aratat aici pe larg. L-am cântărit și l-am împărțit în 4. L-am lăsat la dospit 2 ore.
Sos de roșii pentru pizza cu salam
Italienii nu fac sos pentru pizza ci pun direct roșiile din conservă peste aluat. Nu e greșit nici dacă facem acest sos simplu cu busuioc și usturoi.
Am tocat usturoiul și l-am călit în ulei de măsline. Am adaugat frunzele de busuioc și roșiile din conservă. Am asezonat cu sare și piper și am fiert totul 20 de minute, asa cum am aratat aici, pe larg. Am obținut un sos grozav pentru pizza!
Topping pentru pizza cu salam, ciuperci și măsline
Cele 200 g de salam au fost tăiate în 40 de felii subțiri (câte 10 pentru fiecare pizza). Am întins individual cele 4 bucăti de aluat și am obținut 4 pizza cu diametrul de cca. 30 cm fiecare. Le-am așezat în tăvi presarate cu griș.
Am împărțit sosul de roșii între ele și le-am uns bine cu el. Le-am presărat cu parmezanul ras fin.
Am feliat cele 8 ciuperci proaspete (câte 2 buc/pizza) și am așezat feliile pe cele 4 pizza.
A venit și rândul feliilor de salam – câte 10 pe fiecare porție. Vă rog să vă abțineți și să nu ciuguliți din el!
Ultimul strat este compus din rondele de măsline și fâșii rupte din boturile de mozzarella și cu câteva frunzulițe de busuioc. Ta-daaa! Iată ce pizza faină cu salam am făcut! Am stropit-o cu puțin ulei de măsline și e gata de copt.
Coacere pizza cu salam, ciuperci și măsline – pizza con salame e funghi
Am încins din bună vreme cuptorul la 250 C (treapta maxima la cele cu gaz). Am copt fiecare pizza (pe rând) câte 7-9 minute (la 250 C). Nu vă pot povesti ce arome se revarsă din cuptor!
Am garnisit-o suplimentar cu câteva frunze proaspete de busuioc. Trebuie neapărat să o gustăm! Excelentă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu