luni, 7 septembrie 2020

PÂINE CU ZATAR

Zatarul provine din Orientul Mijlociu și este o combinație foarte aromată de condimente formată din oregano uscat, cimbru, sumac și semințe de susan prăjite. De la această rețetă clasică fiecare zonă are propria combinație proprie îmbunătățită. În rețetele arăbești zatarul se folosește pentru a unge pâinea, sau turtele, pentru a asezona legumele sau carnea, se adaugă în salate, sau diverse sosuri.

Datorită combinației de arome puternice și intense, mâncărurile capătă gusturi complet diferite și ne încântă plăcut simțurile. Astfel o simplă legumă devine atât de gustoasă încât parcă are cu totul alt gust.

Zatarul autentic îl găsim la magazinele arăbești, cine să îl cunoască și să îl întrebuințeze cel mai bine decât cei care l-au creat. Dar îl găsim și la anumite supermarketuri, praful trebuie să aibă o culoare verde închis, iar rețeta nu trebuie să foarte diferită față de cea clasică. Foarte simplu îl putem prepara și acasă combinând condimentele menționate .

INGREDIENTE:

  • 450 g făină
  • 10 g semințe de in
  • 50 g zatar
  • 5 g drojdie uscată
  • 350 ml apă
  • sare

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecăm făina cu zatarul, semințele de in și drojdia uscată și începem să turnăm din apa călduță (nu fierbinte). Începem să amestecăm cu mâna, adăugăm sare și ulei. Eu pun uleiul în palmă, în felul acesta îl pot împrăștia peste tot aluatul și mă ajută la frământat. Am pus de patru ori ulei cam cât încape în palmă. Frământăm aluatul aducând marginile spre interior, iar la final îl trântim în castron de câteva ori. Va rezulta un aluat foarte fraged și pufos. Îl acoperim și îl lăsăm să crească 1 oră.

2. Punem aluatul pe blatul de lucru, dat înainte cu făină și îl mai adunăm aducând de câteva ori părțile în mijloc, până se formează o bilă rotundă de aluat. Transferăm aluatul rotunjit (cu marginile adunate în jos) în tava tapetată cu hârtie de copt. Îl crestăm deasupra de 2-3 ori cu un cuțit foarte ascuțit, amestecăm 2 linguri de zatar cu o lingură de ulei de măsline, ungem pâinea cu acest amestec și o mai lăsăm să crească 30 min. În acest moment pornim și cuptorul la 220 g pentru a se încinge bine.
*Încercați să faceți bila de aluatul cât mai rotundă pentru că ea va crește și se va lăți pe părți.

3. Dăm tava la cuptor pe primul raft de jos, pentru 10 min la 230 g, după care dăm cuptorul la 180 g și o mai lăsăm 30-35 min. Separat am pus în cuptor un vas rezistent cu apă, care va face pâinea pufoasă și fragedă. Vasul cu apă îl vom scoate după primele 10 minute. Urmăriți pâinea și dacă observați că se rumenește prea tare, o puteți acoperi cu o hârtie de copt. Când e gata, scoatem pâinea din cuptor, o ungem cu apă deasupra pentru a nu se întări și o lăsăm să se răcească. Este foarte important să lăsăm pâinea să se răcească 30-60 min înainte de a o tăia, altfel se va cruzi.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciorbă de miel