sâmbătă, 25 aprilie 2020

Făină, apă, carne tocată! Un prânz excepțional la tigaie din ingrediente simple!


Un preparat minunat – prânz sățios și foarte gustos pentru întreaga familie!
INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 400 gr de făină;

– 200 gr de apă;

– 2/3 linguriță de sare;

– 2 linguri de ulei.

Pentru umplutură:

– 500 gr de carne tocată;

– 80 gr de hrișcă crudă + 150 ml de apă clocotită;

– 1 ceapă;

– 1 legătură de pătrunjel (mărar sau coriandru);

– sare, piper negru, boia.

Pentru prăjeală:

– 2 cepe;

– 2 morcovi;

– 1 roșie;

– 1 lingură de pastă de tomate;

– sare.

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecați făina cu sare, turnați apă caldă și amestecați aluatul cu lingura.

2. Adăugați uleiul și frământați un aluat elastic și omogen, care nu se lipește de mâini: timp de 5-7 minute, după ce toate ingredientele s-au adunat într-o bilă.

3. Puneți aluatul într-o pungă de plastic și îl lăsați să se odihnească timp de aproximativ 20 de minute.

4. Între timp, spălați foarte bine hrișca, turnați apă clocotită și o lăsați pentru 20 de minute.

Sfat. Puteți folosi, de asemenea, cartofi sau dovlecel în loc de hrișcă.

5. Tăiați ceapa sferturi subțiri de rondele, mărunțiți verdeața și le transferați în vasul cu carne tocată.

6. Scurgeți hrișca de lichid, o adăugați în vasul cu umplutură, asezonați ingredientele cu sare, piper negru și boia, apoi amestecați foarte bine, până la omogenizare.

Sfat. Pentru ca umplutura să fie mai suculentă, puteți adăuga puțină apă rece.

7. Ungeți suprafața de lucru cu puțin ulei, întindeți aluatul cu sucitorul, îl ungeți cu ulei și îl lăsați să se odihnească timp de 5 minute.


8. Apoi, începeți să trageți marginile cu mâinile, astfel încât să obțineți o foaie subțire de aluat (aproximativ 50*80 cm).


9. Tăiați aluatul pătrate de aproximativ 15*15 cm și adăugați umplutură.


10. Îndoiți marginile și rulați rulouri.


11. Prăjiți ceapa tăiată bucăți mici pe tigaia cu ulei, până se rumenește ușor, apoi adăugați morcovul dat prin răzătoarea mare și gătiți legumele timp de 3-4 minute.

12. Adăugați pasta de tomate, amestecați, apoi adăugați roșia tăiată cuburi mici. Asezonați legumele cu sare, după gust, și le prăjiți timp de aproximativ 1 minut.

13. Așezați rulourile și ungeți fiecare strat cu ulei, ca să nu se lipească între ele.

14. Turnați apă fierbinte, cât să acopere pe jumătate rulourile, acoperiți tigaia cu capac și gătiți mâncarea la foc mediu timp de aproximativ 35 de minute.


Serviți preparatul aromat cu verdeață și smântână fermentată.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

vineri, 17 aprilie 2020

Rețetă de Paște: Drob de miel ardelenesc


Rețetă de drob de miel aredelenesc. Drobul de miel ardelenesc are ceva în plus față de rețeta clasică. Îți prezentăm secretele unui drob făcută ca la carte, made în Transilvania.

Rețetă de drob de miel ardelenesc: Ingredientele necesare

  • un kilogram de ficat de miel;
  • jumătate de kilogram de măruntaie de miel cu prapure;
  • jumătate de kilogram de ceapă verde;
  •  300 de grame de untură;
  • 5 grame de piper;
  • 200 de grame de făină;
  • 250 de grame de ouă;
  • sare.

Cum se prepară:

1. Spală măruntaiele de miel și pune-le la fiert într-o oală cu apă și sare. Măruntaiele se fierb, în general, în aproximativ 25 de minute.

2. După ce s-au fiert, scoate măruntaiele din oală și lasă-le la răcit. Pe urmă, trece măruntaiele prin mașina de tocat carne.

3. Călește ceapa în untură într-un vas separat. Introdu apoi măruntaiele în vas și prăjește-le. Ia vasul de pe foc și lasă măruntaiele din nou la răcit.

4. Adaugă apoi jumătate din cantitatea de ouă și, opțional, verdeață, alta decât ceapa verde. Condimentează după gust cu sare și piper și amestecă bine compoziția rezultată.

5. Ca să se desfacă, e bine să ții prapurele de miel în apă rece. Umple apoi prapurele cu compoziția de mai sus. Împăturelte prapurele și treci pachetul prin făină, iar apoi prin ouă bătut. Se prăjește într-o crăticioară în untura înfierbântată, la foc mic.

Drobul de miel se poate prepara și la tavă. Se servește cu legume (salata asortată) sau cartofi prăjiti, după gustul fiecăruia.

Poftă bună!

joi, 16 aprilie 2020

Încondeierea ouălor de Paște


Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată în Europa centrală și estică. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii.

În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejază animalele din gospodărie. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în „joia verde” si „vinerea seacă” în credința că acestea nu se strică. Motivele ornamentatției ouălelor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate, ce se prezintă în mai multe variante.
În prezent, sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol și anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și aurul, însă liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Ouăle, în trecut, se vopseau în culori vegetale, naturale.

Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coajă, frunze și flori de măr dulce, flori de sovârf (șofran), coaja de măcieș etc., albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coaja de lemn pădureț, coajă de lemnul câinelui, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obține din coaja verde a nucilor etc.

Tehnica încondeierii urmează un scenariu bine stabilit și anume: se spală cu grijă coaja și se șterge cu oțet (degresarea fiind necesară pentru prinderea uniformă a vopselei); se fierb la foc domol, așezate culcat, în apa vasului și apoi se introduc în baia de vopsea. Cele mai frumoase ouă de Paște sunt ouăle închistrite, numite impropriu ouă încondeiate. Tehnica uzitată este aceea a păstrării culorii de fond și constă în trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topită, și scufundarea succesivă în băi de culoare (galbenă, roșie și neagră). Unealta folosită se numește chișiță și este un bețișor de lemn ce are fixată, la unul din capete, o pâlnie minusculă confecționată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc. La sfârșit, după scriere și îmbăiere, oul se încălzește puțin și, cu ajutorul unei cârpe, de asemenea ușor încălzită, se îndepărtează straturile de ceară, punându-se în evidență desenul. Dacă dorim ca oul să fie multicolor, atunci se cufundă succesiv în culori din ce în ce mai închise, după ce s-au scris motivele cu ceară, tot succesiv. Pentru a îndepărta ceara, se pune oul aproape de o sursă de căldură și se șterge cu o pânză, apoi se unge cu ulei sau grăsime pentru a-i da strălucire.

marți, 7 aprilie 2020

Cel mai delicios chec la tavă – Aluatul fraged și umplutura de nucă și cacao fac din acest chec un adevărat deliciu


Cel mai delicios chec la tavă – Aluatul fraged și umplutura de nucă și cacao fac din acest chec un adevărat deliciu – Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente:

  • 8 ouă
  • 16 linguri zahăr
  • 8 linguri ulei
  • 8 linguri lapte
  • 12 linguri făină
  • 1 plic praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • 1 esență lămâie
  • 1 esență de rom
  • 100 g miez de nucă

Mod de preparare:

1. Pentru început, separăm gălbenușurile de albușuri. Cu ajutorul unui mixer, batem albușurile spumă. Adăugăm zahărul, gălbenușurile, laptele și uleiul. Amestecăm bine până la omogenizare.

2. Adăugăm făina cernută, praful de copt și mixăm bine până la omogenizare.

3. În jumătate de cantitate de aluat, adăugăm pudra de cacao. În cantitatea rămasă, adăugăm esența de lămâie.

4. Turnăm aluatul într-o tavă de chec, acoperită cu hârtie de copt. Alternăm cu aluatul de cacao. La final, adăugăm miezul de nucă și coacem la temperatura de 180 de grade, timp de 20 de minute.

Să îl savurați cu drag! Poftă bună!

Ciorbă de miel